Mindfulness: 5 απλές συνήθειες, που μας κάνουν ευτυχισμένους

Είναι οι έντονοι ρυθμοί της ζωής. Είναι όλα αυτά που πρέπει να γίνουν. Οι ανησυχίες για ό,τι έγινε στο παρελθόν, οι φόβοι για ένα αβέβαιο μέλλον. Έρευνες απέδειξαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας σκεπτόμενοι το παρελθόν ή το μέλλον, αφήνοντας το παρόν να γλιστρήσει από τα χέρια μας.

Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος που βασίζεται στην αρχή του να ζεις συνειδητά στην παρούσα στιγμή (mindfulness) κερδίζει συνεχώς έδαφος και έχει καθιερωθεί σαν μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους καταπολέμησης του άγχους. Όλοι μας έχουμε συχνά ακούσει την προτροπή γνωστών και φίλων να μην αγχωνόμαστε, το άγχος όμως δεν είναι μια κατάσταση που μπορούμε να καταπολεμήσουμε με την λογική. Απλές καθημερινές πρακτικές που απαιτούν μόνο λίγα αλλά ουσιαστικά λεπτά από τον χρόνο μας και διάθεση να συγκεντρωθούμε στο παρόν, υπόσχονται να μας κάνουν τελικά να πάψουμε να αγχωνόμαστε και να ζούμε μια πιο όμορφη και αρμονική ζωή.


Ξεκινήστε την μέρα σας με συνειδητότητα
Μόλις ξυπνήσετε μην σπεύσετε να σηκωθείτε αγχωμένα από το κρεβάτι σας για να προλάβετε την μέρα. Και μην κοιτάξετε αμέσως τις ειδοποιήσεις στο κινητό σας. Αντί για αυτό ανακαθίστε αναπαυτικά στο κρεββάτι με την σπονδυλική σας στήλη ίσια αλλά όχι σφιγμένη. Νιώστε την αίσθηση του κρεββατιού κάτω από το σώμα σας, παρατηρήστε τους ήχους στο δωμάτιο. Εισπνεύστε από την μύτη και εκπνεύστε από το στόμα αργά τρεις φορές και συγκεντρωθείτε στην κίνηση που κάνει το στήθος σας καθώς ανασαίνετε. Επιλέξτε έναν στόχο για την ημέρα σας. Μπορεί να θέλετε να γίνετε πιο ευγενείς με τους άλλους. Ή να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Ή να κάνετε κάτι διασκεδαστικό μέσα στην ημέρα. Φροντίστε να κάνετε μικρές παύσεις στην διάρκεια της μέρας για να δείτε αν έχετε μείνει πιστοί στο στόχο που θέσατε αλλά και πως αλλάζει η συμπεριφορά και η διάθεση σας προσπαθώντας να εκπληρώσετε τον στόχο αυτό.

 

Μετατρέψτε το γεύμα σας σε τελετουργία
Πριν ξεκινήστε το γεύμα σας κλείστε τα μάτια σας και εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά οχτώ με δέκα φόρες. Προσπαθήστε να αισθανθείτε πόσο πεινασμένοι είστε παρατηρώντας τα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να ελέγξετε καλύτερα την ποσότητα που θα φάτε. Παρατηρήστε την αναπνοή σας σε όλη την διάρκεια του γεύματος και φροντίστε να την διατηρείτε αργή και σταθερή. Γευτείτε τις τρεις πρώτες μπουκιές σας όσο καλύτερα μπορείτε. Νιώστε την γεύση, την υφή, την μυρωδιά του φαγητού σας και συγκεντρωθείτε στην απόλαυση που σας προσφέρει.


H τέχνη του slow brain
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι 95% των συμπεριφορών μας μέσα στην ημέρα γίνονται στον αυτόματο πιλότο. Οι συνάψεις του εγκεφάλου μας αντιδρούν στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος μας μέσα από μια σειρά shortcuts και μας κάνουν να ανταποκρινόμαστε με έναν σχεδόν αυτόματο τρόπο στα ερεθίσματα. Για να έχουμε μια πιο συνειδητή καθημερινότητα στόχος είναι να απενεργοποιήσουμε αυτόν τον αυτόματο πιλότο και να καταργήσουμε τα shortcuts. Για να το πετύχουμε χρειάζεται χρόνος και δουλειά αλλά κυρίως οι συχνές υπενθυμίσεις. Για παράδειγμα αν θέλετε να κάνετε γιόγκα μέσα στην ημέρα, τοποθετήστε το στρώμα της γιόγκα σε κάποιο εμφανές σημείο ώστε να το βλέπετε κάθε φορά που περνάτε. Τοποθετήστε αυτοκόλλητες σημειώσεις με κάθε νέα συνήθεια που θέλετε να υιοθετήστε σε διάφορα σημεία στον χώρο. Μετά από λίγες μέρες αλλάξτε την θέση των sticky notes ή γράψτε την υπενθύμιση με χιούμορ ώστε να τα αφομοιώσετε καλύτερα. Το να συνδέσετε συνηθισμένες καθημερινές στιγμές με την υπενθύμιση να αναπνέετε αργά και βαθιά επίσης θα σας βοηθήσουν πολύ. Για παράδειγμα μόλις φτάσω στην πόρτα του γραφείου παίρνω μια βαθιά αναπνοή. Όταν χτυπήσει το τηλέφωνο (πριν το απαντήσω) παίρνω μια βαθιά ανάσα.


Γυμνάστε το νου σας καθώς γυμνάζεται το σώμα μας
Κάθε είδους άσκηση –από την ποδηλασία και τα βάρη μέχρι την γιόγκα και τανγκό¬- μπορούν να σας βοηθήσουν όχι μόνο να κάψετε θερμίδες και να τονώσετε τους μυς σας αλλά και να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και παρόντες στο τώρα, γεγονός που με την σειρά του θα σας δώσει μια αίσθηση σταθερότητας και δυναμισμού μέσα στην μέρα.
Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση (καθώς δένετε τα κορδόνια σας ή ετοιμάζεστε να ανέβετε στο ποδήλατο σας ) προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε ώστε να το κάνετε συνειδητά. Μείνετε συγκεντρωμένοι στην αναπνοή σας και συγκεντρωθείτε για παράδειγμα στην αίσθηση του αέρα που νιώθετε στο πρόσωπο σας καθώς τρέχετε.
Ένας άλλος τρόπος είναι να ξεκινήσετε ένα ζέσταμα με απλές κινήσεις (πηδηματάκια ή διατάσεις). Συντονίστε τις αναπνοές σας με τις κινήσεις σας. Οι ρυθμικές κινήσεις κάνουν τον εγκέφαλο, τους καρδιακούς παλμούς και το νευρικό σύστημα να συντονίζετε και να σταθεροποιείται. Αυξήστε την ένταση της άσκησης ή τα βάρη. Στην συνέχεια ηρεμήστε και νιώστε την αίσθηση που σας δίνει το σώμα σας αλλά και το περιβάλλον.


Μποτιλιάρισμα: Ανακαλύπτοντας την τέχνη του ζεν
Το μποτιλιάρισμα είναι μια καθημερινή κατάσταση που μπορεί να σας στρεσάρει και να σας δημιουργήσει δυσάρεστα συναισθήματα. Αντί να αφήνετε τον εαυτό σας να οργίζετε αξιοποιήστε αυτόν τον χρόνο πιο εποικοδομητικά και βρείτε γαλήνη και ηρεμία ακόμη και κάτω από τις πιο απίθανες περιστάσεις.
Παρατηρείστε το σώμα σας, εντοπίστε που εστιάζετε η ένταση και προσπαθήστε να την χαλαρώσετε και να πάρετε μια πιο άνετη και βολική στάση. Βρείτε μια φράση που θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. «Νιώθω ήρεμη, νιώθω ασφαλής, νιώθω εσωτερική ηρεμία». Κοιτάξτε γύρω σας τους άλλους οδηγούς και σκεφτείτε ότι εκείνοι νιώθουν την ίδια ανησυχία και δυσαρέσκεια που νιώθετε και εσείς. Aν τους παρατηρήσετε θα δείτε ότι κάποιοι φαίνονται αναστατωμένοι, κάποιοι άλλοι όμως μπορεί να τραγουδούν για να αντιμετωπίσουν την ανησυχία τους ή να χαμογελούν ακούγοντας το αγαπημένο τους audiobook. Εμπνευστείτε από τους τελευταίους και νιώστε καλύτερα.

Πηγή : korres.gr


Άφησε ένα σχόλιο

Τα σχόλια θα πρέπει να εγκριθούν πριν να δημοσιευτούν